Vlamingen profiteren massaal van lagere schenkbelasting op vastgoed

De lagere schenkbelasting op vastgoed heeft vorige maand in Vlaanderen geleid tot 14 procent meer transacties dan in juni. De komende maanden verwachten notarissen nog meer schenkingen.

vastgoed schenken 1De lagere tarieven voor de schenkbelasting gelden in het Vlaams Gewest voor schenkingsaktes sinds 1 juli. Met de nieuwe regeling wordt het schenken van vastgoed bijna altijd goedkoper dan een erfenis.

‘Vooral suikertantes en -ooms willen hun vastgoed schenken, om te profiteren van het lage schenktarief’, luidt het bij specialisten. Als bijvoorbeeld een tante een woning van 220.000 euro aan haar nichtje schenkt, betaalt ze sinds vorige maand bijna 85.000 euro minder schenkbelasting.

‘De notarissen krijgen veel vragen over de nieuwe regeling', zegt woordvoerder Bart Van Opstal van de federatie van het notariaat in De Tijd. 'We verwachten de komende maanden, vanaf september, een nog sterkere toename van het aantal schenkingen van onroerende goederen.

In onderstaande tabel kan je de nieuwe tarieven bekijken. Vooral de hoogste tarieven gaan fors naar beneden. Ook de categorieën worden vereenvoudigd. Vandaag is er een onderscheid in tarieven tussen schenkingen in rechte lijn, tussen broers en zussen, tussen ooms en tantes en neven en nichten en al de rest. In de toekomst blijven slechts twee categorieën over: een schenking in rechte lijn aan een echtgenoot, partner of (klein)kind en een schenking tussen alle anderen.

Er komen ook nog twee extra kortingen. Wie de geschonken woning renoveert of verhuurt, krijgt een extra korting.

tabel schenkingsrechtenHet Vlaams Parlement moet het ontwerpdecreet wel nog goedkeuren. De aanpassing van de schenkbelasting moet dit jaar 56 miljoen euro extra opleveren voor de Vlaamse begroting.

CIB Vlaanderen pleit al lang voor een verlaging van de schenkingsrechten. Het was ook een van de voorgestelde maatregelen in het CIB memorandum van 2014. De huidige regeling dwingt heel wat oudere verhuurders om hun huurwoningen te verkopen en het kapitaal in roerende vorm over te dragen. Op het schenken van roerende goederen geldt immers maar een vast tarief van 3 procent.


bron : CIBweb

Overzicht