Tweede verblijven: nog steeds het investeren waard

Wat doe je als je kinderen het huis uit zijn en je met een pak spaargeld zit dat op de bank nauwelijks nog wat opbrengt? Juist ja, investeren in een tweede verblijf. En dan nog liefst in een appartementje aan de kust. Dat blijkt uit een analyse van CIB Vlaanderen, dat het beschikbare cijfermateriaal rond tweede verblijven in kaart bracht.

Uit cijfers van marktonderzoekbureau WES (2013) bleek dat ruim 7% van de Belgen (350.000 huishoudens) een tweede verblijf bezit. Dit cijfer komt grotendeels overeen met de conclusies uit een Immoweb-enquête uit 2011, waarbij 9% van de ondervraagden eigenaar was van een tweede verblijf. Op basis van deze bronnen kunnen we stellen dat 8 à 9% van de Belgische gezinnen eigenaar is van een tweede verblijf.

Profiel tweede verblijver

De meeste mensen die beslissen om in een tweede verblijf te investeren, zijn tussen de 45 en 55 jaar oud, hoewel ook oudere leeftijdsgroepen vaak nog de stap zetten. Zo’n 60% van die kopers zijn hoogopgeleiden. Dat zijn dan vooral vrije beroepers en zelfstandigen, al zetten ook bedienden en arbeiders steeds vaker de stap, zeker wanneer de gezinswoning is afbetaald. Dat diverse groepen en inkomenscategorieën een tweede verblijf kunnen aankopen, is een gevolg van de grote variatie in het aanbod. Aan de kust kan je bijvoorbeeld terecht voor villa’s op toplocaties, maar evengoed voor betaalbare studio’s of appartementen op wandelafstand van de zeedijk.

Van de kust tot de Ardennen

De grootste koek van de tweede verblijven (ongeveer 2/3) bevindt zich in eigen land. De overige kopers trekken de grens over, en dan vooral naar Frankrijk (tussen 50.000 en 60.000 tweede verblijven) en Spanje.

In België tellen we een goede 240.000 tweede verblijven, waarvan de helft gelegen is aan de kust. De Ardennen zijn de op één na populairste regio, met 30.000 à 40.000 tweede verblijven (chalets, huisjes, …). Ook de Limburgse fruitstreek herbergt heel wat tweede verblijven (10.000, waarvan meer dan 5.000 in vakantieparken).

Appartementen populair

Wie besluit om in een tweede verblijf te investeren, kiest meestal voor een woonhuis, appartement of studio. Al vallen ook chalets of stacaravans (+/- 80.000) in trek, net als zeil- of motorboten met slaapgelegenheid (25.000). Aan de kust steken de appartementen er logischerwijs met kop en schouder bovenuit (75% van het aanbod). Nog een goede 10% zijn studio’s, gevolgd door de villa- en bungalowmarkt (beide met een marktaandeel van 5%).

Huidig vastgoedklimaat

De crisis heeft een sterke impact gehad op de markt voor tweede verblijven, in het bijzonder aan de kust. De voorbije jaren – in de periode 2009-2012 - heeft dan ook een zekere prijscorrectie plaatsgevonden. Die periode lijkt nu voorbij. De vraag naar een mooi kustappartement stijgt opnieuw en bovendien is het vandaag een uitstekend moment om te investeren. De prijzen zijn als gevolg van de crisis betaalbaarder geworden, terwijl het risico op een nieuwe prijsterugval beperkt lijkt.

Het investeringsklimaat oogt niet enkel aantrekkelijk voor tweede verblijven, maar voor de vastgoedmarkt in haar geheel. Eerst en vooral is er de gunstige prijsevolutie. Met een gemiddelde prijsgroei van 0,8% evolueren de prijzen positief, net boven inflatie. Een investeerder lijkt de komende jaren dus niet te hoeven vrezen voor een plotse waardedaling. Bovendien heeft het Belgisch vastgoed tijdens de crisis haar waardevastheid bewezen: ons land is één van de weinige waar de vastgoedprijzen tussen 2009 en 2015 positief zijn blijven evolueren.

Ook niet onbelangrijk is de lage rentevoet. Ongeveer 1/3de van de kopers van een tweede verblijf financiert die aankoop met een hypothecaire lening; de koper kan daarbij uiteraard genieten van de zeer voordelige rentestanden.

Rendement

Dankzij de lage rente en dito inflatie zijn vastgoedinvesteringen in tweede verblijven voor kapitaalkrachtige mensen veel rendabeler dan andere investeringen. Zowel een investering voor eigen gebruik als voor verhuur is nog een pak interessanter geworden. Zo kan een tweede verblijver perfect beslissen om zijn pand tijdens bepaalde periodes van het jaar te verhuren om daar vervolgens een mooi rendement uit te halen van 2% of 3% op jaarbasis.

Ongeveer 10% van de Belgen zou een tweede verblijf verkrijgen via erfenis. Voor die Belgen is de verlaging van de schenkbelasting (ingegaan vanaf 1 juli 2015) natuurlijk uitstekend nieuw. Voor hen kan het interessant zijn om het tweede verblijf te schenken en zo de zwaardere tarieven van de erfbelasting niet af te wachten.

Bronnen:

Studiedienst Vlaamse Regering, 2015, Het aantal tweede verblijven in Vlaanderen in 2014.
Studie markonderzoeksbureau WES 2013
Immoweb enquête 2011

Overzicht