Vastgoed aan de kust zit in de lift !

kustvastgoed
Het nieuws dat het Belgisch kustvastgoed het nog nooit zo goed heeft gedaan, overspoelde vorige week het Belgisch economisch nieuws. De eerste helft van 2016 zijn er meer dan 30% meer transacties geweest dan tijdens de eerste zes maanden van vorig jaar, aldus de Notarisbarometer. De Belg, ontgoocheld in de resultaten van het spaarboekje, zoekt alternatieven en heeft massaal voor de veilige vastgoedmarkt gekozen. Ontdek hier hoe u ook uw geld aan het werk kan zetten!

Zekerheid

Wij ervaren met z’n allen momenteel de gevolgen van de geopolitieke situatie rondom ons. Veel Belgen vinden dat ze in “onzekere tijden” leven en zijn op zoek naar zekerheid en stabiliteit. De terreurdreiging, de vluchtenlingencrisis, de Brexit en politieke instabiliteit in landen waar Belgen traditioneel op vakantie gaan, hebben als resultaat dat we op zoek zijn naar veiligheid en zekerheid voor onszelf en ons spaargeld.
Door de lage rente op de spaarboekjes, die nog verder blijft dalen, vinden steeds meer Belgen dat vastgoed het veiligste alternatief is, een alternatief met een hoog rendement. Vooral de vastgoedmarkt aan de kust is met meer dan 30% gestegen. Nieuwpoort, Knokke en Middelkerke kenden de hoogste stijging van onze badplaatsen.
Een verblijf aan de kust is niet enkel een goede investering op lange termijn, het is ook gewoon fijn om een tweede verblijf aan de kust te hebben. Een woning aan de kust wordt door de Belg als ideaal beschouwd eenmaal ze op pensioen zijn.

Geen effect op de prijs

Ondanks de verhoogde vraag, blijft het aanbod van vastgoed aan de kust stabiel. En dit zorgt er voor dat de prijzen van woningen aan de kust gemiddeld gezien niet gaan stijgen. Prijzen voor appartementen stijgen lichtjes, terwijl de prijzen voor huizen achteruit gaan. De constante prijs is wel opmerkelijk en kan nog meer Belgen aanzetten om in woningen aan de kust te investeren.
Het voldoende aanbod is er dankzij een reeks nieuwe bouwprojecten en oudere appartementen die te koop worden aangeboden omdat de bewoners gestorven zijn of omdat ze te oud geworden zijn.

bron: Bouw & wonen

Overzicht