Zo beïnvloedt social media de vastgoedmarkt

so me

Social media zijn alomtegenwoordig en ook tijdens de huizenjacht hebben ze invloed op wat we doen. Als vrienden investeren in een groot huis, lijkt het of we daar wél in willen volgen. Althans, dat toonde een studie van het Amerikaanse National Bureau of Economic Research aan.

Social media beïnvloedt keuzes


Het zit namelijk zo dat wanneer er op sociale media vrienden vol enthousiasme delen dat ze een huis kochten, je meer geneigd bent om ook eens de vastgoedmarkt af te schuimen en een eigen huisje te zoeken. Dat was de conclusie na een rondvraag bij 1250 respondenten in Los Angeles. Daarnaast werden de gegevens van 434.000 huurders en ruim 1 miljoen eigenaars geanalyseerd.

“Wanneer je ziet dat mensen een huis kopen, dat in waarde stijgt en uiteindelijk geld verdienen met de verkoop ervan, lijkt dat ook voor jou een betere investering”, zegt Johannes Stroebel, professor economie aan de Universiteit van New York, die meewerkte aan de studie. “Het toont aan dat een positieve ervaring binnen je sociale netwerk een belangrijke factor is en uiteindelijk je eigen keuze bepaalt.”

Niet alles is positief


Wanneer mensen op social media lezen dat sommige eigendommen met 5% in waarde zijn gestegen over de voorbije twee jaar, is er 3,1% meer kans dat zij zelf binnen de twee jaar een nieuw huis kopen. Sterker nog; 1,7% zou overwegen om een groter huis te kopen, 3,1% zou het budget ervoor aanzienlijk willen verhogen en 7% is bereid om er een nieuwe lening voor aan te gaan.

Aan de andere kant, wie op sociale media negatieve ervaringen leest bij kennissen en horen dat ze verlies lijden, is eerder geneigd om het huis te verkopen en te gaan huren. Zo’n 1% zou uiteindelijk zelfs hun eigendom goedkoper verkopen dan normaal.

“Sociale media beïnvloedt dus wel degelijk of je uiteindelijk de huizenmarkt al dan niet op gaat. Dat kan zowel in positieve als in negatieve zin zijn”, zo luidt de conclusie van Jason Dorsey, Chief Strategie van een Texaans onderzoeksbureau. “Een huis kopen lijkt haalbaarder wanneer kennissen dat ook succesvol hebben gedaan en andersom is dat niet anders. Zo ben je meer terughoudender wanneer je vrienden eerder posten over de stress die ze erbij hebben ervaren.”

Bron : Zimmo.be

Overzicht