Schatting woning bij erfenis

erfenis

Sinds 1 april 2019 kan een erfgenaam een gratis schatting aanvragen bij Vlabel. Opgelet, deze schatting is evenwel bindend; het schattingsresultaat wordt gebruikt bij berekening van de erfbelasting.

Zelf een erkende schatter / expert aanstellen levert tevens een bindend resultaat op, kost u wel iets, maar kan doordat schatter effectief komt kijken wel een realistischere schatting opleveren.

U kan ook zelf waarde op kleven, maar zonder bindende schatting loopt u wel risico dat aangegeven waarde betwist zal worden, dat kan tot 5 jaar na het overlijden.

Voor tekortschattingen van 10 % of meer, komt er een boete bovenop (+ 5 à 20 %). Een tekortschatting kan ook aan het licht komen bij de verkoop van de woning binnen de 2 jaar. In dat geval - en nu komt de clou - kunt u een belastingverhoging echter vermijden door spontaan een 'bijvoeglijke' aangifte in te dienen voor het verschil tussen de verkoopprijs en de aangegeven waarde. U moet dan alleen de aanvullende erfbelasting betalen zonder boete.

Overzicht