Invloed Corona op vastgoed markt

Analysten voorspellen dat de Coronacrisis niet zal leiden tot een crash van de woningmarkt. Dat komt omdat de lage rente het nog altijd aantrekkelijk maakt een huis of een appartement te kopen. Begin jaren 80 was dat anders, omdat de rente toen opliep tot 14 procent.

Bovendien is er met bijna 300 miljard euro op de Belgische spaarboekjes voldoende geld om te investeren in vastgoed. En door de daling van de beurzen de voorbije weken is voor velen investeren in aandelen geen alternatief.

Zelfs als de woningprijzen dit en volgend jaar dalen, blijft vastgoed zijn waarde vrij goed behouden. Wie begin jaren 80 een huis kocht, moest afrekenen met een inflatie van ruim 10 procent. Daardoor duurde het ruim een decennium voordat een nieuwe woning opnieuw zijn reële waarde terug had. Nu bedraagt de inflatie minder dan 1 procent, waardoor vastgoed vrij waardevast blijft.

Overzicht